MINDS (Movement for the Intellectually Disabled of Singapore)

mindsDonderdag 26-5

Vandaag goed ontvangen op MINDS. Een SPED (Special Educations) school (ASD, Down of IMG_2109ontwikkelingsachterstand) met 210 leerlingen van 7-18 jaar met middel tot zware handicap. Er zijn 4 scholen van MINDS. Zij hebben geen mainstream curriculum. Het is geheel gericht op leren  zelfstandig te leven. Er zijn ook hostels aanwezig en woongroepen. Singapore Airlines was bijvoorbeeld een sponsor en MINDS verzorgde de reiniging van de hoofdtelefoontjes. Dat stopte toen er wegwerp hoofdtelefoons werden geïntroduceerd. Momenteel verdien ze geld door projecten te verzamelen zoals met waterflesjes vullen en verkopen. Het is een overheidsschool en mist duidelijk de onuitputtelijke financiële middelen die een privé school wel heeft.

spedDe Tower garden school richt zich op leren koken, wassen, simpele arbeid, sport, Openbaar vervoer gebruiken. Verder richten zij zicht op groenvoorziening, omgaan met middelen, crea, (scoutingvaardigheden) en (samen)spelen.

Studenten en personeel zijn erg gericht op succes. Dit is belangrijk voor de motivatie. Living, learning, working zijn de gebieden van aandacht en ICT wordt ingezet voor een leven lang leren. Er zijn 5 stappen voor ict curriculum.

ICT wordt onder andere ingezet door het maken van video’s over manieren. Dank, alstublieft, groeten etc. wordt behandeld en leerlingen maken daar zelf een video van.. Sketchbook wordt onder andere gebruikt voor kleuren op de ipad. Met ouders wordt gedeeld via folders en gecommuniceerd door e-mail, (zie foto)   In iedere klas hangt een scherm en een beamer. Smartboardgebruik is sinds de ipads afgenomen. Apple-tv en een losse iPad nemen het over.

Stage is ook hier lastig. Bedrijven staan niet te springen. Naam MINDS is een net als Mytyl geladen. Ouders zeggen niet altijd dat hun kinderen naar Minds gaan. Fondsen is 4x het bedrag voor regulier. Schoolgebouwen worden onderhouden door de overheid en er is een sponsorprogramma. (duiodelijk zichtbaar op sommige plaatsen met “met dank aan” bordjes.

De school heeft geen pauzeruimte/kantine. Ze gaan naar andere scholen om met geld om te leren gaan. Hier komen ze niet met betalen in aanraking. Op MINDS zitten leerlingen met een laag iq. Hogere iq’s met autisme gaan naar Pathlight school.

Iedereen werkt 5 dagen, dus fulltime. Er is een ochtend en middagshift. Bij vergaderingen komt de ene vroeger en blijft de andere later. School communiceert dat er tijd nodig is om met het team te evalueren en professionaliseren.

Ouders brengen kinderen naar school of er is een schoolbus die wordt betaald door de ouders zelf. Bij een te laag in komen wordt ook dat vergoed.

Tijdens de rondleiding zien we een les van een juf die met een iPad rekenen voordoet en een leerling met een stok op het scherm laat aanwijzen. Het lijkt er op dat de juf niet gewend is met een iPad te werken. Het gaat traag, ongeorganiseerd en leerlingen hebben enorm veel wachttijd.  In een andere hoek word zelfstandig gewerkt en een leerling wordt geholpen op een iPad met het natrekken van een letter. Waarschijnlijk zijn wij enorme afleiding, want ook deze werkvorm was geen succes.

IMG_2061 IMG_2062 IMG_2067 IMG_2073 IMG_2078 IMG_2088IMG_2092IMG_2093

Later komen we in een ict-lokaal. Hier staan computers waar een aantal leerlingen op aan het werk is en een andere groep zit op de iPad zelf aan een app. Foto’s maken en bewerken is de opdracht. (we zijn goed op de foto gezet) Een leerling viel op door de iPad mini om zijn nek. Hij had een tekst-to-speech app om zichzelf verstaanbaar te maken. Prima oplossing!

IMG_2094 IMG_2095 IMG_2096 IMG_2098 IMG_2101 IMG_2103

Na de rondleiding volgde nog een q&a en groepsfoto om vervolgens naar het Rainbow Centre te gaan.