Pathlight school for autism

Schoolbezoek dinsdagochtend 24-5-2016IMG_1918

Er is één school in Singapore die specifiek gericht is op autistisch spectrum leerlingen. Momenteel telt de school 1067 leerlingen. Wij mochten de school bezoeken, kregen een rondleiding en een q&a met de schoolleiding.

IMG_1925 IMG_1956Bij binnenkomst viel meteen op dat de school goed beveiligd is. Je komt niet zomaar binnen. Alles is geregeld en aangekondigd. Na het uitstappen uit de bus zien we direct de visie en missie op de wanden. Een mind-map laat zien wat er nagestreefd wordt.

De leerlingen lopen hier allemaal in uniform en beginnen de dag centraal in de hal. Daarna vertrekken er bussen naar 2 andere locaties. Alles goed gepland en gestructureerd. Het feit dat wij 15 minuten eerder waren gaf al een moment van lichte paniek omdat niet iedereen al zover was.

Na een korte introductie van de gastvrouw en –heer konden wij door de school voor een rondleiding. Het viel direct op dat alles tot in de puntjes verzorgd was.  Afspraken netjes verwoord of in pictogrammen, gangen, hal netjes, strak licht geschilderd en school. Veel zelfgemaakte kunst aan de wanden en werk van leerlingen over rekenen, meten, etc. De school heeft een open gebouw met klassen die op een binnenplaats of galerij uitkomen. Veel rust, buitenlucht en licht, maar toch midden in de stad.

IMG_1952De klassen zijn klein, voorzien van simpel meubilair en wat opvallend was alleen een beamer en projectiescherm. Verder veel whiteborden en prikborden om regels, afspreken en werkwijzen zichtbaar te hebben. (wellicht iets teveel naar mijn mening) De leerlingen op deze locatie werken vooral met iPads en de docent gebruikt de iPad via de beamer om te presenteren.

Wanneer we verder lopen zien we (in bijna iedere gang) rust / snoezelplekken en ook calm-rooms om een leerling tot rust te kunnen laten komen in een ruimte waar hij/zij zichzelf en anderen niet kan bezeren. De grote hal is naast verzamelplek ook de ruimte voor bewegingsonderwijs. Markeringen op de vloer geven exact aan wat waar gebeurt, tot aan waar schoenen moeten staan.

Pathlight geeft aan primary leerlingen 1 uur en secundary leerlinge 2 uur per week ict les. Het is een deel van het curriculum. Verder komt ict terug in de lessen. Een voorbeeld is het maken van instructievideo’s door studenten voor taken zoals het opmaken van bedden. Verder was Kahoot (al tijden bekend) het voorbeeld voor formatief toetsen. Een filmpje liet enthousiaste leerlingen zien. Het met lego programmeren en meedoen aan de league is een onderdeel van programmeren. Dit wordt als zeer belangrijk gezien.

Pathlight wil een smart-school worden en Singapore zelf wil smart-nation zijn. De digitale wereld is een feit en zij willen mee. Het beleid van de school is gevormd met het SAMR en SETT model.

De school maakt gebruik van kwaliteiten van leerkrachten. Een aantal verplichting worden door directie doorgevoerd, (Ministry of education controleert) maar verder wordt door verschillende expertisegroepen het onderwijs vanaf de werkvloer gevormd. Leerkrachten worden wekelijks gefaciliteerd voor collegiale consultatie en experimenteren met toepassingen om vervolgens bij succes dit breder in te zetten.

Leerlingen met gevorderde ict vaardigheden worden extra gestimuleerd om met ict aan de slag te gaan in de eigen IT & Design academy.

Naast ict valt ook het ondernemerschap van de school op. Voor de uitstroom naar arbeid is er een bakkerij, oefen starbucks en winkel. Ook de kantine wordt geheel door de school gerund. Deze oefening kan een plek in een bakkerij of koffiehuis opleveren. Leerlingen met gave voor kunst worden beloond door het verkopen en reproduceren van hun werk. Eigen kunst vind je door heel de school. Bij verkoop worden de kunstenaars beloond met een percentage van de opbrengst. De “mall” van school is voor iedereen bereikbaar.

Ook van ouders wordt verwacht dat ze actief deelnemen. 4x per jaar worden ouders uitgenodigd voor een algemene avond waarin voorlichting wordt gegeven en 2x per jaar voor individuele gesprekken. Voor gedrag wordt alleen op behoeftebasis gepland.

De q&a sessie liet duidelijk zien dat de school veel ambitie heeft en daar hard aan werkt. Tijdens de rondleiding was die visie voor mij minder zichtbaar.